perjantai 5. maaliskuuta 2010

Lottovoitto?

Takavuosina Kekkoslovakian aikoihin hoettiin joka välissä, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Silloin joku saattoi vielä uskoakin niin, koska maan tapa ei ollut kyseenalaistaa valtaapitäjiä. Nykyään voinemme olla rehellisempiä tarvitsematta pelätä, että meidät toimitetaan seuraavalla maitojunalla Siperiaan.

Miksi Suomeen syntyminen ei ole lottovoitto eikä Suomi ole maailman paras asuinpaikka?

1. Täällä on surkea ilmasto. Kesällä sataa, on pilvistä ja kylmää ja erinäiset hyönteiset pörisevät kimpussamme tavoitteenaan imeä vertamme. Syksyllä tuulee niin, että tukka lähtee päästä, ja vettä tulee kuin Esterin perseestä. Talvi on pimeä ja ahdistava, ja lunta on aina liikaa tai liian vähän. Talvella tiet suolataan, jolloin mahdollinen lumi sulaa epäesteettiseksi mössöksi, joka tärvelee niin autot kuin jalkineetkin. Keväällä kaikkialla on ällöttävää loskaa, ja mikä karmeinta, kaikki talven aikana lumen alle jäätyneet koiranpökäleet ilmestyvät näkyviin.

2. Suomessa on epäkohteliaita ja sulkeutuneita ihmisiä. Tämän väitetään usein olevan klisee, joka ei pidä paikkaansa. Vielä mitä! Eilenkin näin bussissa naisen, joka ei kehdannut/jaksanut/viitsinyt/uskaltanut pyytää kuljettajaa avaamaan keskiovea vaan mieluummin köpötteli alistuneena etuovelle. Aina kun liikkuu ihmisten ilmoilla, näkee esimerkkejä siitä, miten paljon ihmiset ovat valmiita näkemään vaivaa, ettei vain tarvitsisi puhua jollekulle. Jos menee kauppaan tai muuhun julkiseen tilaan, saa takuulla oven päin näköä. Niin vaikeaa on suomalaisen nykyään pitää ovea auki toiselle. Muita esimerkkejä surkeista ja olemattomista käytöstavoista ovat huono pukeutuminen, naapureiden tervehtimättömyys rappukäytävässä, roskaaminen, kännykkään kailottaminen julkisissa tiloissa sekä yleinen vaikeus ottaa muut huomioon.

3. Suomessa on järjettömän korkeat verot. Joo joo, nyt joku vasemmistolainen kiiruhtaa sanomaan, että onhan meillä ilmainen koulutus ja terveydenhoito ja mitä kaikkea. Sitä en kiistäkään, mutta kun muissakin maissa on nämä palvelut mutta silti alemmat verot. Suomen julkinen terveydenhoito on kylläkin ihan hanurista: hoitoon pääsyä saa jonottaa kohtuuttomia aikoja ja ihmisiä pallotellaan paikasta toiseen, koska täällä pykälät ovat tärkeämpiä kuin ihmiset. Jos joku tulee henkitoreissaan väärään sairaalaan, häntä ei voida hoitaa, koska hän ei ole älynnyt hankkiutua juuri oman asuinalueensa sairaalaan. Suomen julkista taloutta hoidetaan huonosti, koska suurillakaan summilla ei saada systeemiä toimimaan. Taitavatkin rahat mennä byrokratian pyörittämiseen, kenties peräti korruptioon.

4. Suomessa on kalliit hinnat ja huonot palkat. Verrattuna moneen muuhun EU-maahan näin tosiaan on. Mutta nöyrät suomalaiset pitävät mölyt mahassaan, koska jossain Jemenissä asiat ovat vielä huonommin. Onko kuitenkaan järkevää tai edes kohtuullista verrata Suomea kehitysmaahan? Verrattakoon mieluummin toiseen EU-maahan.

5. Täälläkin on korruptiota. Vielä muutama vuosi sitten kirjoitettiin lehdissä, että Transparency Internationalin mukaan Suomi on maailman vähiten korruptoituneita maita. Hyvä niin, mutta kyllä täällä silti esiintyy kähmintää, lehmänkauppoja ja suoranaista korruptiota. Mutta kansa pitää suunsa kiinni,

6. koska suomalaiset ovat saamattomia kastematoja ja nössöjä, jotka eivät ikinä uskalla protestoida kunnolla. Tässä asiassa voitaisiin ottaa oppia Ranskasta.

Ja nyt kaikki ns. isänmaalliset suomalaisuusaktiivit (eli nurkkapatrioottiset rasistit) suuttuivat minulle, kun kehtasin haukkua Suomea! Huom. En ole kuitenkaan esittänyt, että missään muualla olisivat asiat sen paremmin, kunhan käytin sananvapauttani, jota nykyään niin kovasti peräänkuulutetaan joka välissä.

Ja vielä:

7. Viina on Suomessa liian kallista.

8. Täällä on ihan liian pienet parkkiruudut. Tarkoitus on, ettei köyhillä kumminkaan ole varaa ostaa kunnollista autoa, vaan pitää tyytyä johonkin koirankoppiin. Jos jollakulla vastoin yleisiä odotuksia onkin kunnon auto, se on vain sille perkele oikein, että on kapeat ruudut, mitäs pröystäilee (kateellista puhinaa).

9. Täällä vallitsee ihme käytäntö aukioloissa. Minkä ihmeen takia kaupat ja ravintolat eivät voi olla auki silloin, kun yrittäjille sopii? Tallinnassakin on paljon paremmat aukioloajat kuin täällä, Jenkeistä puhumattakaan. Kyllä hatuttaa, kun ovet lyödään kiinni nenän edestä juuri, kun on päässyt shoppailun makuun.

10. Suomalaiset asunnot ovat ahtaita kanikoppeja huonosti rakennetuissa taloissa, joiden seinät ovat pahvia. Tosi kiva kuunnella, kun naapuri piereskelee tai riitelee kersojensa kanssa seinän takana - ja maksaa siitä kaiken lisäksi huudittomia kiskurihintoja, ainakin pääkaupunkiseudulla. Monissa Euroopan suurkaupungeissa, esim. Berliinissä, asuminen on huomattavasti halvempaa, ja niinpä ihmiset asuvat suomalaisia väljemmin.

1 kommentti:

Victor kirjoitti...

2. osallistu keskusteluun jos joku kailottaa puhelimeen. Kommentoi tämän sanomisia. Aivan yhtä äänekkäästi.

3. & 4. Koska on valtavasti niitä jotka elävät muiden tuotannolla. Hallintoa löytyy koko pohjolan edestä, ainakin päämäärää kun katselee, eikä palkat ole ollenkaan huonoja.
Ei voi olla niin että vain puolet työpaikoista luovat hyvinvointia, ja muut kuluttavat. Siksi on surkeasti työpaikkoja ja korkeat verot.
Nå, nyt katos neljäsosa verotuloista. ja verot jo sitä tasoa että työpaikkoja katoaa ihan itsestään, sen sijaan että niitä luotaisiin. Eli joko ollaan jemenintasolla melko pian, tai sitten vähennetään julkisella puolella ainakin 500.000 Pidemmällä tähtäimellä -700.000, kohti korkeintaan 200.000
Ei auta inistä että kyllä on varaa, tai tämä on epäreilua. Elämä on epäreilua ja ellei huvita niin kohta ei ole ollenkaan teollisuutta tai yrittäjiä jotka rahoittaisi lystiä.

7. koska absolutistit tunkeneet tunkkaista ideologiaan muille valtion voimin.
Aivan kuten kasvispellet ovat tunkemassa about yhtä puhtain jauhoin.