keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Aamu on perseestä

On useita vanhoja sanontoja, joissa ei ole mitään järkeä. Esimerkiksi ’Aikainen lintu madon nappaa’ ja ’Aamuhetki kullan kallis’. Kyllä maailmassa niin paljon matoja on, että jokaiselle linnulle riittää, oli aikainen tai ei.

Sanonta, jonka mukaan aamuhetki olisi erityisen arvokas, on auttamattomasti vanhentunut. Entisaikaan, kun ihminen eli päivänvalon armoilla eikä ollut kummoista keinotekoista valaistusta, oli jotenkuten ymmärrettävää nousta varhain ja mennä varhain nukkumaan, että ylipäänsä näki jotain ryijyä kutoa tai landehommia siellä pirtissä askarrella. Jossain päiväntasaajan seutuvilla, missä päivä ja yö ovat aina yhtä pitkät, tällaisen voi ehkä jotenkin ymmärtää. Mutta entäs täällä pohjoisessa hornan kuusessa, jossa kesällä pitäisi muka nukkua valoisassa ja talvella ahkeroida, vaikka koko päivän on pimeää kuin persereiässä?

Perinteet ovat joskus ihan kivoja, mutta ne kannattaa ilman muuta hylätä, jos vihdoin hoksataan, ettei niissä ole järkeä. Kai jotkut tylsät tavikset ovat sitä mieltä, että aamulla muka saa aikaan enemmän ynnä muuta skeidaa, mutta tarvitseeko koko maan silti toimia sen mukaan? Minkä helvetin takia koulut alkavat jopa ala-asteella klo 8 eli keskellä yötä? Kyllä silloin on vielä yö, kun ulkona kerran on pimeää.Yleisesti esitetty vastaus on, jotta kersojen vanhemmat saavat vietyä nuoremmat räkänokat tarhaan ja ehtivät itse töihin. Tätä ei kyllä einsteinikaan ymmärrä – miten niin, ehtivät? Pakkoko sinne kuppaiseen toimistoon tai kauppaan on mennä juuri kahdeksaksi?

Jos jollakulla on vapaapäivä, mitä perkelettä se kauppaan lähtee keskellä yötä? Pysyisi vain kotona. Riittää hyvin, jos kauppaa aukeaa vaikka klo 12, kuten sunnuntaisin. On myös turhaa, että jokin kurssi alkaa vaikkapa klo 9. Siihen aikaan ei ajatus kulje eivätkä silmät pysy auki, joten on yhtä tyhjän kanssa ylipäänsä vaivautua paikalle. En lähde koskaan mihinkään ennen klo 12:ta, ellei ole pakko esim. koska työnantaja vaatii. (Onpas muuten vitun banaalinen syy.)

Kun Suomen juntit niin kovasti yrittävät olla eurooppalaisia, tässä olisi yksi kuntoon laitettava asia. Yleistä vuorokausirytmiä on siirrettävä myöhemmäksi paitsi terveen järjen myös eurooppalaisuuden nimissä.

Luovat ihmiset nukkuvat pitkään ja valvovat myöhään sekä suhtautuvat nuivasti pakkotahtiseen ajankäyttöön ja siitä nipottamiseen. Tämän on historia osoittanut. Luova ihminen on aamulla vihainen ja väsynyt – täysin oikeutetusti, sillä aamut ovat nukkumista varten. Aamuvirkut ihmiset ovat perseestä.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

"Aamuvirkut ihmiset ovat perseestä"
Lähettänyt Eva klo *5:27* :D